Blogpost over makelaardij

Makelaardij

De makelaardij is het geheel van bemiddelen tussen twee partijen over de aankoop of verkoop of huur over verhuur van roerende of onroerende zaken. In Nederland is makelaardij zeer sterk verbonden met de woonhuismarkt. Maar in principe kan Ruitenbeek en Simons Makelaars ook voorkomen voor allerlei zaken, zoals verzekeringen of zelfs in de voetbalwereld, waar men gebruik maakt van een voetbalmakelaar. Hij bemiddeld en zorgt daar dat de transfers van voetballers goed verlopen en probeert er financieel het beste voor de voetballer (en hemzelf) uit te slepen. Maar voor de huizenmarkt wordt de makelaar het het meeste ingeschakeld en dat is ook waar iedereen aan denkt als men het over een makelaar heeft.

Het werk van de makelaar

Het belangrijkste werk voor de makelaar is de bemiddeling tussen een koper en een verkopende partij. Een aspirant koper gaat naar de makelaar omdat hij een woningaanbod van zijn klanten aanbiedt. De aspirant koper zal de woning kunnen bezichtigen, waar ook altijd de makelaar van de verkopende partij bij is. Hij zal de koper de woning leiden en deze zo mooi mogelijk proberen te presenteren. Wanneer de koper interesse heeft legt hij bij de makelaar een bod neer. De makelaar neemt dan contact met zijn klant op om te overleggen over het bod. Ook hier kan de makelaar dan advies aan zijn klant geven of hij wel of niet op het bod moet ingaan. Maar het dienen als tussenpersoon is maar één van de taken van de makelaar. Een groot deel van zijn werk zal bestaan uit zoeken van woningen. Hij kan naar aanleiding van de wensen van een klant specifiek op zoek gaan naar een bepaalde woning. Ook taxeren van onroerend goed behoort tot de taak van een makelaar. Daarbij dient hij veel verstand te hebben van woningconstructies en moet hij de kwaliteit van een woning goed kunnen beoordelen om daar vervolgens een prijskaartje op te plakken. De makelaar wordt betaald door middel van een courtage die hij zijn klanten in rekening brengt.

Het beroep van makelaar

Tot 2001 was de makelaardij beschermd en mocht niet iedereen zich zomaar makelaar noemen. Wel was het voor iedereen mogelijk om te bemiddelen, maar niet onder de titel makelaar. Om officieel als makelaar erkend te worden moest men een vakbekwaamheidsdiploma behalen. Het examen werd afgenomen door de Stichting Vakexamen Makelaardij (SVM) en de vakbekwaamheid werd getest door de Kamer van Koophandel. Daarna moest de kandidaat-makelaar zich laten beëdigen door de rechtbank, waarna hij officieel makelaar was. Dit werd later als ouderwets gezien en is daarom ook afgeschaft. Toch zijn er weer stemmen op de eed weer in te voeren om te voorkomen dat mensen zonder verstand van zaken zich als makelaar kunnen uitgeven.


Delen